Denna rulle är perfekt som pålägg eller att använda i matlagning t.ex. som falukorv. Och griljeras den fungerar den utmärkt som julskinka. Med hjälp utan en silduk så får den en fast men ändå för konsistens. Och en funktionell form dessutom. Receptet kan dubblas om du har en stor kastrull. Då delar vi upp degen och gör två rullar samtidigt.
Torra ingredienser:
- 2,3 dl Glutenmjöl
- 2 msk vegetarisk kycklingbuljong
- 1/2 tärning grönsaksbuljong
- 1 dl sojamjöl
- 1 msk socker
Blöta ingredienser:
- 2 dl vatten
- 1 paket marinerad tofu (300 gram)
- 1 msk olja
- 1 tsk rökarom
- 1/2 dl riven rödbeta (eller rödbetssaft)
- 1 msk salt
Buljong:
- 1 liter vatten
- 3-4 msk vegetarisk kycklingbuljong
- 1 tärning grönsaksbuljong
- 2 msk socker
- 3 msk salt
- 1 msk rökarom eller röksalt
Tillagning:
Fördela tofun med resten utav de blöta ingredienserna. Mixa dessa i en hushållsmixer tills allt fått en jämt konsistens. Smeten kommer ha en obehagligt rosa färg. Men den försvinner under långkoket. Om man vill så kan man även ha mixa ner en matsked bacon-bits i det blöta ingredienserna. Under tiden blandar du alla torra ingredienser i en stor bunke.
Blanda ner de blöta ingredienserna med de torra. Knåda degen i ca 5 minuter tills den är fast. Låt degen vila i 15-20 minuter. Knåda degen ytterligare i 5 minuter och rulla sedan ut degen till en rulle lagom stor för en stor kastrull. Rulla in degen i en silduk så att den täcker alla sidor. Fäst duken med säkerhetsnålar.
Koka upp buljongen i en stor kastrull. Lägg ner den rullen i buljongen och sänk värmen. Låt rullen sjuda i 1 1/2 timme, rotera rullen då och då. Ta ut rullen när den sjudit klart och låt den svalna.
Ta av silduken och griljera i ugn. Låt svalna och skiva upp och njut.
Visste inte att det fanns vegetarisk kycklingbuljong? Var hittar man det? O vilket märke?
Jag köpte från USA. Men eftersom jag är så snäll så lägger jag upp mitt recept på vegetarisk kycklingbuljong också.
Schysst recept! Ska försöka testa massor med olika ”skinkor” i jul. Tackartackar! :)
Jag testade detta recept och den ”köttfärslimpa” jag fick till var sjukt salt. Gick knappt att äta. Så är det verkligen 3 msk salt och inte 3 tsk salt i buljongen? Annars var den god…!
When someone writes an piece of writing he/she
retains the thought of a user in his/her brain that how a user
can understand it. So that’s why this article is great. Thanks!