Grundrecept seitanstek

Detta sätt att baka seitan grundar sig på färdigttvättat mjöl. Färdigttvättat mjöl saluförs i många hälsokostbutiker som vetegluten eller glutenmjöl. Detta är ett mycket dyrare sätt att göra gluten än att tvätta sin deg själv (se. Baka Seitan på traditionellt sätt). Men å andra sidan kan det vara värt det för att slippa allt knådande och tvättande.

Detta recept ger rätt mycket färdig seitan i form av en stor stek. Själv tycker jag att det både är lättare och blir godare om man tillagar en stor stek. Dessutom har man seitan För flera veckor. När seitansteken är klar så kan man göra färs, strimlor eller kotletter utav den. Som sedan kan användas färdig i matlagning.

Seitansteken håller i upp till en vecka i kylskåp. Sedan blir den hård och torr. Men den fungerar utmärkt att frysa för längre förvaring.

Torra Ingredienser:

 • 7,5 dl. Rent glutenmjöl (vetegluten)
 • 1 dl. Vetemjöl
 • 2 msk Jästflingor (bjäst)
 • 1 tsk. Mejram
 • 1 tsk. Timjan
 • 1 tsk. Salt

Blöta Ingredienser:

 • 2 msk. Olja
 • 3-4 st. Små Gula lökar
 • 2 msk Sojasås
 • 2 msk. Chilisås eller ketchup
 • 5 dl. Varmt vatten

Buljong:

 • 1 msk. Chilisås eller ketchup
 • 1 msk. Sojasås
 • 5 dl. Buljong

Kryddningen i detta recept går självfallet att ändra om efter behag. För tyngre smak kan man t.ex.lägga till liquid smoke eller marmite.

Tillagning:
Häll ner de torra ingredienserna i den ordning de nämns ovan i en bakmaskin eller en hushållsmaskin med knådstänger. Hacka och bryn löken tillsammans med oljan i en kastrull. Häll i resterande ingredienser i kastrullen och mixa till en jämn smet med hjälp av t.ex. en stavmixer. Rör mer de blöta ingredienserna tillsammans med de torra. Låt bakmaskinen eller hushållsmaskin knåda fram en jämn deg. Detta kan ta upp emot 30 minuter.

Placera degen i en oljad ugnsform stor nog att låta degen växa i. Sjud upp buljongen medens degen vilar i ugnsformen. Häll sakta buljongen över degen och låt den bakas i ugn i 175 grader i ca 60 minuter. Under bakningen kan du fördela buljongen över steken lite då och då. Efter 60 minuters bakning sänks värmen till 145 grader och setiansteken bakas i 30 minuter till. Tag ut formen och täck över den med ugnsfolie tills seitansteken har svalnat.

Tiderna är de samma för ett halverat recept. Men något mindre buljong kan användas för att steken skall bli mindre degig.

Tider : 60 min (175° c.) + 30 min (145° c.)

Skiva upp på smörgås eller ha i matlagning.T.ex. kan man i stället för sojasås använda röbetsspad samt extra salt till degen (se. blöta ingredienser). Sedan griljera med senap och ströbröd för en helt vegetarisk julskinka. D kan spara lita av buljongen och förvara seitansteken i för att de skall fortsätta vara saftiga.

2 Responses to “Grundrecept seitanstek”


 1. 1 A. S. 7 december, 2009 kl. 13:12

  Hej!
  Jag har stora problem med med min seitan. Hur jag än gör slutar det med att jag har en motbjudande gummiliknade klump framför mig, som får gå utan omvägar till komposthinken. Vad gör jag för fel?
  Som du beskriver, att degen ska arbetas uppemot trettio minuter, skulle för min del vara stört omöjligt, då min deg antar studsbollskaraktär så fort mjölet kommer i kontakt med vattnet (jag använder kallt vatten). Den g å r inte att arbeta.
  Det är en stor sorg för mig att inte kunna göra seitan, då jag insett hur många möjligheter denna substitut öppnar för.
  Tacksam för svar,
  hälsningar Annie


 1. 1 Chantell Trackback vid 14 augusti, 2015 kl. 22:31

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


Välkomment till "copy meat". Detta är en blogg för olika recept, exeperiment och tips för vegetariska versioner av köttrecept.

Vill du bidra med recept eller åsikter så är du välkommen att kommentera här på bloggen eller skicka ett mail till copymeat@gmail.com

Receptkategorier


%d bloggare gillar detta: